Πρόκειται για τα δύο πιο ευρέως διαδεδομένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης. Χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες με αποδεδειγμένη ασφάλεια. Η ποσότητα του υλικού που χρησιμοποιείται είναι πολύ μικρότερη αυτής για την αντιμετώπιση νευρολογικών καταστάσεων (π.χ βλεφαρόσπασμος, ραιβόκρανο κ.ά), καθιστώντας έτσι την εφαρμογή τους στην αισθητική δερματολογία απολύτως ασφαλή.

Πρόκειται για σκευάσματα που περιέχουν ένα είδος πρωτεΐνης, τη λεγόμενη βοτουλινική, η οποία δρώντας στο επίπεδο του μυός όπου και ενίεται, μπλοκάρει τη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων, εμποδίζοντας έτσι την υπέρμετρη σύσπαση του συγκεκριμένου μυός. Πετυχαίνουμε λοιπόν να εξαλείψουμε ή να βελτιώσουμε σημαντικά τόσο τις δυναμικές ρυτίδες (ρυτίδες έκφρασης) όσο και αυτές της ηρεμίας, που είναι ορατές ακόμα και σε μη σύσπαση των μυών του προσώπου μας.

Η έγχυση του υλικού πραγματοποιείται με τη χρήση πολύ λεπτής βελόνας. Η όλη διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά και είναι πολύ καλά ανεκτή. Ο θεραπευόμενος μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του υποχρεώσεις αμέσως μετά το πέρας της εφαρμογής, ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες.

Στην εφαρμογή BOTOX ή DYSPORT μπορούν να υποβληθούν όλοι, άνδρες και γυναίκες, αρκεί να μην πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις και να μην είναι έγκυες ή θηλάζουσες κυρίες. Οι εφαρμογές μπορούν να σταματήσουν οποτεδήποτε το θελήσει κανείς χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο τρόπος εφαρμογής, τα σημεία που ενίονται καθώς και η ποσότητα του υλικού δεν είναι ίδια σε όλους, αλλά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η δραστηριότητα τα μυϊκού συστήματος του καθενός, οι ανατομικές παραλλαγές, η ηλικία κ.ά.

Tί πρέπει να προσέξετε πριν αποφασίσετε ποιος θα σας κάνει την εφαρμογή

1) Βεβαιωθείτε ότι ο άνθρωπος στον οποίο απευθυνθήκατε είναι γιατρός. Μπορεί να βρήκατε φθηνότερη χρέωση σε κάποιον μη γιατρό αλλά αυτό που σας φαίνεται απλό στα χέρια ενός ειδικά εκπαιδευμένου ιατρού μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό στα χέρια κάποιου με ημιτελή γνώση και εκπαίδευση. ΟΧΙ δεν είναι απλό να διαλέγεις τα σωστά σημεία έγχυσης με ακρίβεια χιλιοστού, να αποφεύγεις παρενέργειες ή να διορθώνεις το τελικό αποτέλεσμα.

2) Βάλτε την κοινή λογική να δουλέψει για την επιλογή της κατάλληλης ιατρικής ειδικότητας. Όλοι όσοι διαθέτουν πτυχίο ιατρικής δεν έχουν την ικανότητα και τη γνώση να εφαρμόζουν το ίδιο επιτυχημένα θεραπείες αισθητικής βελτίωσης.

3) Ελέγξτε ότι το υλικό που θα χρησιμοποιήσει πάνω σας ο γιατρός που διαλέξατε είναι ένα από τα αποδεκτά από τη διεθνή ιατρική κοινότητα και εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ (Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων) και όχι κάποιο σκεύασμα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

4) Η επιτυχία της εφαρμογής καθώς και η διάρκειά της εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Ένας από τους βασικότερους είναι η ποσότητα του υλικού (ο συνολικός αριθμός των μονάδων πρωτεΐνης δηλαδή) που θα χρησιμοποιήσει σ ’εσάς ο γιατρός. Αναρωτηθείτε μήπως η πολύ οικονομική χρέωση που βρήκατε, για την οποία είστε πολύ χαρούμενοι κατά τα άλλα, μεταφράζεται σε λιγότερη ποσότητα υλικού από αυτή που το πρόσωπό σας χρειάζεται πραγματικά. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τελικά σε περισσότερες εφαρμογές μέσα στο έτος (προκειμένου να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα) και άρα μεγαλύτερο τελικό κόστος.

5) Η λεπτομερής συζήτηση με το γιατρό σας πριν την εφαρμογή της θεραπείας είναι απαραίτητη για να λύσει όλες τις απορίες σας, να διαλευκάνει τυχόν αδικαιολόγητους φόβους και λανθασμένες πεποιθήσεις και να σας οδηγήσει με ΑΣΦΑΛΕΙΑ στη σωστή επιλογή και στο ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ αποτέλεσμα.

6) ΟΧΙ : το BOTOX και το DYSPORT δεν είναι ποτέ η αιτία των παραφουσκωμένων προσώπων που όλοι βλέπουμε ενίοτε γύρω μας.

7) Μην αυταπατάστε ότι ο καλός ύπνος και η ξεκούραση εξαφανίζει τις ρυτίδες σε όλους τους άλλους εκτός από εσάς! Να είστε σίγουρη ότι δεν είναι ποτέ μόνο αυτό.