Μέλασμα: το μέλασμα ή χλόασμα είναι η αυξημένη μελάγχρωση του δέρματος, που οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος. Η ακριβής του αιτιολογία είναι άγνωστη αλλά γνωρίζουμε ότι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην εμφάνισή του. Συνήθως εμφανίζεται μετά από καταστάσεις όπως εγκυμοσύνη, λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονικών σκευασμάτων, παθήσεις του θυρεοειδούς, κάποια αντιεπιληπτικά φάρμακα και χρήση ορισμένων καλλυντικών ουσιών, σε άτομα με γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση μελάσματος.

Το μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί στο μέτωπο, το άνω χείλος, τις παρειές, το πηγούνι αλλά και σε περιοχές εκτός προσώπου. Ο τύπος του παίζει βασικό ρόλο στα αποτελέσματα της θεραπείας που θα εφαρμοστεί. Διακρίνουμε τον επιδερμιδικό (επιφανειακό), το δερματικό (βαθύτερο) και τον μεικτό τύπο (συνδυασμός των δύο προηγούμενων). Γενικά ισχύει ότι όσο πιο επιφανειακό και πιο πρόσφατο είναι το πρόβλημα τόσο καλύτερη ανταπόκριση θα έχει στις θεραπείες.

Θεραπευτικά λοιπόν χρησιμοποιούνται λευκαντικές κρέμες, χημικά peelings, μεσοθεραπείες με λευκαντικά μίγματα, Dermapen καθώς και laser εφαρμογές. Η συνεχής χρήση αντιηλιακού θεωρείται απολύτως απαραίτητη προκειμένου και διατηρείται το πρόβλημα ελεγχόμενο.