Μολυσματική τέρμινθος: Η νόσος προκαλείται από ιό ο οποίος μεταδίδεται με άμεση επαφή δέρματος με δέρμα αλλά και έμμεσα μέσω αντικειμένων π.χ πετσέτες. Όταν οι βλάβες εμφανίζονται σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και μάλιστα εντοπίζονται στη γεννητική περιοχή, τότε η νόσος θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενη (μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται και σε παιδιά αλλά τότε αφορά σε άλλες περιοχές του σώματος και προκαλείται από διαφορετικό τύπο του ιού).

Μετά από διάφορο χρονικό διάστημα από την ύποπτη επαφή (2 εβδομάδες έως και 6 μήνες) κάνουν την εμφάνισή τους μικρά στρογγυλά ογκίδια, μεγέθους 1-15mm, με χρώμα ρόδινο ή αυτό του φυσιολογικού δέρματος. Τα μεγαλύτερα από αυτά παρουσιάζουν στο κέντρο τους ένα βαθούλωμα, το λεγόμενο ομφαλωτό κέντρο.

Εκτός από τη γεννητική περιοχή μπορεί να υπάρχουν βλάβες και στο πρόσωπο, τις μασχάλες και το λαιμό.

Πολλές από τις βλάβες αυτοϊώνται αλλά δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε ποιον και πότε θα γίνει αυτό και λόγω του γεγονότος ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται, θα πρέπει ο ασθενής να απευθύνεται στο δερματολόγο-αφροδισιολόγο και να υποβάλλεται σε θεραπεία.

Η θεραπεία θα γίνει με χρήση τοπικά δρώντων, ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ή ψεκασμό με κρύο άζωτο (κρυοχειρουργική) ή καυτηριασμό με διαθερμοπηξία ή καταστροφή τους με χρήση laser ή απόξεση/αφαίρεση με ειδική λαβίδα.

Προφύλαξη από αναμόλυνση γίνεται με την αποχή από τη σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει βλάβες και τη διατήρηση αυστηρά προσωπικών αντικειμένων υγιεινής.