Σύφιλη: δυστυχώς η νόσος συνεχίζει να υπάρχει στις μέρες μας. Προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται ωχρό τρεπόνημα. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ή παραλλαγές της, αλλά και από την έγκυο γυναίκα στο παιδί της.

Μετά από 10-90 μέρες (συνήθως 3 εβδομάδες) από την ύποπτη σεξουαλική επαφή εμφανίζεται στο σημείο από το οποίο έγινε η μετάδοση του βακτηρίου, ένα έλκος (μία πληγή δηλαδή) που είναι ανώδυνο και σκληρό. 4-5 μέρες μετά την εμφάνισή του παρατηρούνται διογκωμένοι λεμφαδένες κοντά στην περιοχή του έλκους. Αν κανείς παραμελήσει την εξέταση από το δερματολόγο-αφροδισιολόγο, το έλκος αυτό θα εξαφανιστεί από μόνο του, μετά από 4-6 εβδομάδες. Όμως η νόσος συνεχίζει να υπάρχει, να εξελίσσεται και να μεταδίδεται.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ασθενής υποβάλλεται στην κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή (στους περισσότερους μάλιστα αρκεί μία ένεση συγκεκριμένου αντιβιοτικού). Αιματολογική παρακολούθηση του ασθενούς θα υπάρχει για το χρονικό διάστημα που θα καθορίσει ο δερματολόγος.