Η αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας με συσκευές Laser ξεκίνησε να χρησιμοποιείται τη δεκαετία του 1990, αφού προηγουμένως είχε ελεγχθεί πειραματικά για 20 περίπου χρόνια.

Το σύστημα Alexandrite 755nm θεωρείται το πιο προηγμένο και αποτελεσματικό Laser αποτρίχωσης που υπάρχει μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο μήκος κύματος του φωτός που εκπέμπεται (τονίζεται στο σημείο αυτό ότι δεν πρόκειται για κάποιο είδος επικίνδυνης ακτινοβολίας) απορροφάται μόνο από τη μελανίνη, φτάνοντας στη ρίζα της τρίχας ώστε να την καταστρέψει.

Δεν απορροφάται από δομές όπως οι λεμφαδένες και οι μαστοί, γι’αυτό και είναι απόλυτα ασφαλής τρόπος αποτρίχωσης, ακόμη και για περιοχές όπως οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις στις οποίες η Laser αποτρίχωση μπορεί να αντενδείκνυται καθιστά την εξέταση από το δερματολόγο, πριν την έναρξη των συνεδριών, βαρύνουσας σημασίας και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλους επαγγελματίες ή ιατρικές ειδικότητες. Τέλος δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι η εφαρμογή της Laser αποτρίχωσης από ακατάλληλο, μη εκπαιδευμένο προσωπικό και χωρίς την επίβλεψη ειδικού δερματολόγου οδηγεί συχνότατα σε δυσάρεστες συνέπειες (π.χ εγκαύματα, δυσχρωμίες, υποτροπή και επιδείνωση συγκεκριμένων δερματοπαθειών κ.α.).

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα αποτρίχωσης (π.χ IPL, δηλαδή φωτόλυση) το Laser ALEXANDRITE εκπέμπει μόνο ένα μήκος κύματος και όχι φάσμα (πολλά διαφορετικά μήκη κύματος), με αποτέλεσμα να απορροφάται αποκλειστικά από τη μελανίνη. Έτσι η αποτελεσματικότητά του είναι σαφέστατα ανώτερη και ο κίνδυνος δερματικού εγκαύματος απειροελάχιστος.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας καταστρέφεται το 15%-20% της υπάρχουσας τριχοφυϊας (διότι τόσες τρίχες βρίσκονται στην πρώτη φάση της ζωής τους όντας ιδιαίτερα ευαίσθητες στην επίδραση του Laser). Οι υπόλοιπες ξαναβγαίνουν μετά από 4-8 εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή αλλά και άλλους παράγοντες. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται περισσότερες από μία συνεδρίες προκειμένου να φτάσει κανείς στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι βασικό να γίνει κατανοητό ότι 100% εξαφάνιση των τριχών δεν υπάρχει με κανένα σύστημα αποτρίχωσης, παρά τα όσα κατά καιρούς διαφημίζονται. Η μέγιστη μείωση της τριχοφυϊας φτάνει το 85-95% και επιτυγχάνεται με Laser ALEXANDRITE. Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, την υπό θεραπεία περιοχή, το πάχος και το χρώμα της τρίχας, την ορμονική κατάσταση του ατόμου και τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η Laser αποτρίχωση μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, από νεαρή μάλιστα ηλικία. Ακολουθώντας τις οδηγίες του δερματολόγου οι συνεδρίες μπορούν να διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν κανείς το επιθυμεί, με απόλυτη ασφάλεια.

Στα χέρια λοιπόν του δερματολόγου η Laser αποτρίχωση με Alexandrite 755nm είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος αποτρίχωσης, με ταυτόχρονα αποδεδειγμένη ασφάλεια.