Έρπης γεννητικών οργάνων: προκαλείται συνήθως από τον τύπο 2 του ιού του απλού έρπητα. Μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις και από τη νοσούσα μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.

Η αρχική λοίμωξη είναι πολύ συχνά ασυμπτωματική. Εφόσον υπάρξει συμπτωματολογία αυτή περιλαμβάνει ερυθρότητα του δέρματος ή του βλεννογόνου πάνω στην οποία αναπτύσσονται φυσαλίδες κατά ομάδες. Όταν αυτές οι φυσαλίδες σκάσουν παραμένουν διαβρώσεις από τις οποίες ρέει διαυγές υγρό. Πολύ συχνά ο έρπητας γίνεται αντιληπτός αφού έχουν ήδη σκάσει οι φυσαλίδες. Το δέρμα της πάσχουσας περιοχής μπορεί να φαίνεται οιδηματώδες (πρησμένο) και να υπάρχει πόνος.

Μετά από αρκετές ημέρες η εικόνα αυτή υποχωρεί αλλά ο ιός του έρπητα παραμένει δια βίου στα αισθητικά νεύρα της περιοχής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιθανότητα υποτροπής σε περίπτωση πτώσης της άμυνας του οργανισμού στο μέλλον.

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως όταν υπάρχουν ενεργές βλάβες.

Ο δερματολόγος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τα συμπτώματα (τοπική ή από του στόματος χρήση αντιερπητικών φαρμάκων).