1)Πως δρα η Laser αποτρίχωση;

Η χρήση συστημάτων laser για αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 αφού προηγουμένως είχε ελεγχθεί πειραματικά για περίπου 20 χρόνια.
Ανάλογα με το είδος του laser αλλάζει και ο στόχος του φωτός του. Το laser Alexandrite στα 755nm θεωρείται ό,τι πιο αποτελεσματικό υπάρχει σήμερα στον τομέα της αποτρίχωσης. Η ακτίνα φωτός που εκπέμπει απορροφάται μόνο από τη μελανίνη και έτσι συγκεντρώνεται στο θύλακα της τρίχας καταστρέφοντάς τον.

2)Ποια η διαφορά των laser από τη φωτόλυση (IPL);

Τα συστήματα IPL δεν είναι laser. Εκπέμπουν φάσμα φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος και όχι ένα συγκεκριμένο, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζουν και άλλα κύτταρα και δομές του δέρματος. Η αποτελεσματικότητά τους είναι υποδεέστερη από αυτήν των lasers.

3)Από ποια ηλικία μπορεί κανείς να υποβληθεί σε αποτρίχωση με laser Alexandrite;

Η έναρξη σε μικρές ηλικίες (13-14 ετών) δεν αντενδείκνυται. Ίσως όμως χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες δεδομένου ότι η ορμονική κατάσταση του παιδιού μπορεί να μην έχει σταθεροποιηθεί.

4)Πόσο ασφαλής είναι η laser αποτρίχωση;

Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλής. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ακτίνα που εκπέμπεται από το laser είναι φως συγκεκριμένου μήκους κύματος και όχι κάποιου είδους βλαβερή ακτινοβολία. Γι’ αυτό και η χρήση του είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα και σε περιοχές όπως οι μασχάλες, οι μαστοί και η ευαίσθητη περιοχή. Απορροφάται μόνο από τη μελανίνη της τρίχας και όχι από δομές όπως οι λεμφαδένες.

5)Τι εννοούμε όταν λέμε ”Μόνιμη ή ριζική αποτρίχωση”;

Ιατρικά ο όρος αυτός σημαίνει μείωση της τριχοφυΐας κατά 85-95%. Το τελικό αυτό ποσοστό επιτυγχάνεται σταδιακά. Έχει υπολογιστεί ότι με ορθή εφαρμογή της laser αποτρίχωσης, από δερματολόγο ή εκπαιδευμένο προσωπικό, σε κάθε συνεδρία καταστρέφεται το 15-20% των τριχών. Οι υπόλοιπες ξαναβγαίνουν σε 4-8 εβδομάδες ανάλογα με την περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται οι συνεδρίες. Το τελικό αποτέλεσμα συντηρείται συνήθως με 1-2 συνεδρίες το χρόνο.

6)Πόσες συνεδρίες laser αποτρίχωσης χρειάζονται;

Αυτό εξατομικεύεται ανάλογα με παράγοντες όπως το χρώμα της τρίχας (σκούρο ή ανοικτόχρωμο), το πάχος της (χοντρές ή λεπτές τρίχες), τη θεραπευόμενη περιοχή, (ορμονοεξαρτώμενη ή όχι, ορμονοεξαρτώμενες περιοχές είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, η κοιλιά και οι θηλές οι οποίες χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες), το φύλο, την ηλικία, την ορμονική κατάσταση και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

7)Πόσο επώδυνη είναι η laser αποτρίχωση;

Η αίσθηση της πιθανής ενόχλησης εξαρτάται από την αντοχή του κάθε ατόμου, το πάχος και το χρώμα της τρίχας, την πυκνότητα της τριχοφυΐας και την περιοχή. Το laser Alexandrite έχει προσαρμοσμένο ψυκτικό σύστημα που κάνει την εφαρμογή πιο ανώδυνη και ταυτόχρονα προστατεύει την επιδερμίδα. Παρόλα αυτά αν κανείς το επιθυμεί μπορεί να εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα 30-40 λεπτά πριν από τη συνεδρία σε ευαίσθητες περιοχές.

8)Πρέπει να σταματήσω το laser κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Όταν η χρήση γίνεται από δερματολόγο ή υπό την επίβλεψη αυτού δεν είναι απαραίτητη η διακοπή.

9)Τι πρέπει να προσέξω μετά το τέλος της συνεδρίας laser αποτρίχωσης;

Το δέρμα θα είναι κατά τόπους λίγο ή περισσότερο ερεθισμένο. Ο ερεθισμός αυτός θα υποχωρήσει σε λίγες ώρες. Πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, όσο διαρκεί ο ερεθισμός και γενικά λίγες μέρες πριν και λίγες μέρες μετά τη συνεδρία, χωρίς την επαναλαμβανόμενη χρήση αντηλιακού.