1)Τι ακριβώς είναι το BOTOX / DYSPORT;

Πρόκειται για τα δύο πιο ευρέως διαδεδομένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Περιέχουν μία πρωτεΐνη που δρα τοπικά στους μυς όπου ενίεται χαλαρώνοντάς τους, γεγονός που οδηγεί στην απάλυνση ή την εξαφάνιση των ρυτίδων που προκαλούν αυτοί όταν συσπώνται. Δηλαδή το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων (αλλιώς εκφραστικές ρυτίδες) αλλά επίσης απαλύνει σημαντικά και τις ρυτίδες ηρεμίας, αυτές δηλαδή που είναι ορατές ακόμη και όταν δεν συσπάμε τους μυς του προσώπου μας.

2)Πως πραγματοποιείται η θεραπεία με BOTOX / DYSPORT;

Γίνεται έγχυση του υλικού μέσω πολύ λεπτής βελόνας τοπικά επί των θεραπευόμενων μυών. Η διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά και είναι πολύ καλά ανεκτή. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα αμέσως μετά το πέρας της εφαρμογής, ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες για λίγες ώρες

3)Πότε θα δω το αποτέλεσμα του BOTOX / DYSPORT;

Η πρωτεΐνη αρχίζει να δρα επί των μυών περίπου 24 ώρες μετά την εφαρμογή. Το μέγιστο της δράσης της ολοκληρώνεται σταδιακά το πολύ σε 10-14 ημέρες, οπότε και γίνεται η αξιολόγηση του τελικού αποτελέσματος.

4)Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα του BOTOX / DYSPORT;

Η διάρκεια του αποτελέσματος ποικίλει από 4-6 μήνες, διότι είναι συνδυασμός αρκετών παραγόντων όπως το μυϊκό πρότυπο του ασθενούς (κινητικός τύπος μυός, υπερκινητικός τύπος μυός και υπερτονικός τύπος μυός), το συνολικό άθροισμα των μονάδων του BOTOX / DYSPORT που χρησιμοποιήθηκε, η τεχνική του ιατρού και η συμμόρφωση με τις οδηγίες που δόθηκαν αμέσως μετά το τέλος της εφαρμογής.

5)Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί το BOTOX / DYSPORT;

Εφαρμόζεται στο μεσόφρυο, το μέτωπο, το πόδι της χήνας, τις ρυτίδες των πλαγίων επιφανειών της μύτης (bunny lines), τις ρυτίδες του καπνιστού (κάθετες ρυτίδες των χειλιών), το περίγραμμα της κάτω γνάθου (nefertiti lift), το λαιμό και για να βελτιώσει την έντονη ρυτίδωση του πηγουνιού καθώς και την πτώση των γωνιών του στόματος.

6)Υπάρχουν άλλες χρήσεις του BOTOX / DYSPORT;

Η εφαρμογή του έχει άριστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας μασχαλών, παλαμών και πελμάτων. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία κάποιων μορφών ημικρανίας, βλεφαρόσπασμου, ραιβόκρανου και αυχενικής δυστονίας.

7)Μπορούν όλοι να κάνουν BOTOX / DYSPORT;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από την ηλικία των 25 ετών, ειδικά αν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εκφραστικό άτομο που κάνει ρυτίδες εύκολα όταν κινούνται οι μύες του προσώπου του. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα θα δράσει και προληπτικά ενάντια στην επιδείνωση, αυλάκωση και μονιμοποίηση των ρυτίδων αυτών. Αυτοί που δεν έχουν τόσο εκφραστικούς μύες μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν αργότερα, ακόμη και μετά τα σαράντα. Τα πράγματα δηλαδή εξατομικεύονται πολύ, όπως άλλωστε και το αποτέλεσμα της εφαρμογής. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με διαφορετικό μυϊκό σύστημα και δεν μπορούν όλοι να υποβάλλονται στην ίδια διαδικασία εφαρμογής. Οι άνθρωποι που πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις, έγκυες και θηλάζουσες καλό είναι να μην υποβάλλονται στη θεραπεία.

8)Ποιες είναι οι παρενέργειες του BOTOX / DYSPORT;

Κατ’αρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι καμία παρενέργεια δεν είναι μόνιμη. Αν εφαρμόζεται από εκπαιδευμένο δερματολόγο οι μόνες πιθανές παρενέργειες μπορεί να είναι μικρές εκχυμώσεις στα σημεία έγχυσης, που εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες και καλύπτονται εύκολα με μακιγιάζ. Η εφαρμογή της θεραπείας λοιπόν είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία με άμεσο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Εφ’ όσον το υλικό είναι γνήσιο και η εφαρμογή γίνει ορθά το πρόσωπο φαίνεται ανανεωμένο, φυσικό και χωρίς ελάττωση της εκφραστικότητάς του.

9)Προκαλεί το BOTOX / DYSPORT βλάβες στην υγεία;

Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται για δεκαετίες, όχι μόνο για αισθητικούς αλλά γενικότερα για ιατρικούς σκοπούς. Δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ προβλήματα στη γενική υγεία ενός ατόμου έπειτα από σωστή χρήση από εκπαιδευμένο δερματολόγο. Η ποσότητα που χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους είναι πολύ μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τις άλλες του χρήσεις και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει παρά μόνο τους μύες στους οποίους εγχύεται.