1)Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα?

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που μπορεί να εμφανιστεί από την πρώιμη παιδική ηλικία. Το δέρμα εμφανίζεται ερυθρό, ξηρό και έντονα κνησμώδες. Συνήθως η νόσος υποχωρεί καθώς το παιδί μεγαλώνει. Μπορεί όμως να διατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή ή να πρωτοεμφανιστεί στην παιδική ή στην ενήλικη ζωή.

2)Τι είναι η ατοπία?

Η ατοπία είναι η κληρονομική προδιάθεση για εμφάνιση διαφόρων μορφών αλλεργίας (ατοπική δερματίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή ρινοεπιπεφυκίτιδα) επί επαφής με κοινά αλλεργιογόνα ακίνδυνα για τα υπόλοιπα άτομα.

3)Ποια είναι η αιτία της ατοπικής δερματίτιδας?

Η νόσος οφείλεται τόσο σε κληρονομικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από κάποια μορφή ατοπίας τότε το παιδί τους έχει κληρονομικά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει μια από τις παραπάνω νόσους καθώς και συνδυασμούς αυτών. Όταν μάλιστα το παιδί με την κληρονομική προδιάθεση εκτίθεται σε ερεθιστικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (πολύ συχνό πλύσιμο, χρήση ερεθιστικών καθαριστικών προϊόντων, χρωστικές, απορρυπαντικά, τρίχωμα ζώων, μάλλινα υφάσματα κ.α.) τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το δέρμα του μέχρι το σημείο εκδήλωσης της νόσου.

4)Πως θεραπεύεται η ατοπική δερματίτιδα?

Η νόσος διατρέχει με υφέσεις και εξάρσεις μέχρι την πλήρη υποχώρησή της, στο πλείστο των περιπτώσεων, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων και η καλή ενυδάτωση του δέρματος (βασικό θεραπευτικό και προληπτικό μέσο για τα παιδιά αυτά) εμποδίζει την εμφάνιση κνησμού και βλαβών στο δέρμα. Στη διάρκεια των εξάρσεων της νόσου και ανάλογα με τη βαρύτητά της χρησιμοποιούνται μαλακτικά σκευάσματα, τοπικά ή από το στόμα στεροειδή, τοπικά ή από το στόμα αντιβιοτικά, ανοσορυθμιστικά φάρμακα και λιγότερο συχνά αντιισταμινικά.

5)Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος?

Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του δέρματος που είναι πολύ κοινή σε παιδιά αλλά και σε σεξουαλικά δραστήριους ενήλικες.

6)Πως μοιάζουν οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου?

Μοιάζουν με σπυριά στο χρώμα του δέρματος ή ρόδινα σε μεγέθη από χιλιοστά έως πάνω από μισό εκατοστό. Η μεγαλύτερες από τις βλάβες αυτές παρουσιάζουν ομφαλωτό κέντρο. Οι μικρές βλάβες μπορούν να ληφθούν ως διαφορετικής αιτιολογίας π.χ. μυρμηκίες, γι αυτό η εξέταση από δερματολόγο είναι απαραίτητη, μια και η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών διαφέρει.

7)Πως μεταδίδεται και που μπορεί να εμφανιστεί η νόσος?

Μεταδίδεται με άμεση σωματική επαφή αλλά και έμμεσα μέσω αντικειμένων.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι του ιού με πιο συχνό τον τύπο 1 (ο τύπος 2 ανευρίσκεται συχνότερα σε σεξουαλικά δραστήριους ενήλικες και σε ανοσοκατεσταλμένους).
Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ενός παιδιού αλλά είναι συχνότερες στο πρόσωπο.

8)Πως απαλλάσσεται κανείς από τη μολυσματική τέρμινθο?

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο ίδιος ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τον ιό αλλά δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιον και πότε θα γίνει αυτό και αν σκεφτεί κανείς ότι όσο συνεχίζουν να υφίστανται οι βλάβες ο ιός μεταδίδεται, καταλαβαίνει την αναγκαιότητα υποβολής σε θεραπεία.
Η θεραπεία λοιπόν μπορεί να γίνει με τοπική εφαρμογή ειδικών φαρμακευτικών προϊόντων, με κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο), διαθερμία (καυτηριασμός της βλάβης), laser CO2 αλλά και αφαίρεση / απόξεση ολόκληρης της βλάβης υπό τοπική αναισθησία. Ο δερματολόγος θα προσδιορίσει την ενδεδειγμένη για κάθε περίπτωση μέθοδο.